Kulturrådet bidrar med drygt 1,6 miljoner till musikalprojekt på Drottninghög

Kulturrådet bidrar med drygt 1,6 miljoner till musikalprojekt på Drottninghög

”East Side Stories – ett kulturprojekt om en förorts framtid” heter det projekt som Kulturrådet har tilldelat ett bidrag på 1,65 miljoner kronor. Huvudsökare för projektet är föreningen Inva-Sam, i samarbete med Helsingborgs stadsteater och nätverket Tillsammans.

Kreativa platser är en del av regeringsuppdraget Äga rum som Kulturrådet och Statens konstråd står bakom. Intresset för att söka bidraget har varit rekordstort. Av drygt 200 ansökningar har 27 projekt i hård konkurrens beviljats bidrag på totalt 32 miljoner kronor. Helsingborgsprojektet East Side Stories– ett kulturprojekt om en förorts framtid är ett av dem.

East Side Stories kommer främst att genomföras i Helsingborgs östra stadsdelar: Drottninghög, Dalhem och Fredriksdal, där många av Inva-Sams medlemmar bor och verkar. Projektet pågår under en treårsperiod och ska mynna ut i en musikteaterföreställning som baseras på de boendes egna livsberättelser. Bidraget på 1,65 miljoner kronor är avsatt för det första året, inför år två och tre finns möjlighet att söka ytterligare bidrag. En av initiativtagarna är Annika Kofoed, skådespelare på Helsingborgs stadsteater, som även kommer att stå för manus och regi.

– Vi kommer att involvera människor tidigt i processen och tanken är att de ska vara delaktiga i projektets alla faser. Vi ska arbeta brett med scenkonst, musik, konstnärliga gestaltning och poesi. Målet är att locka fram det kreativa som finns i varje människa och stärka tron på den egna förmågan, säger Annika Kofoed.

Inledningsvis kommer Annika Kofoed axla rollen som projektledare för att sedan tillsammans med musikern P-O Nilsson arbeta fram musikalen med planerat premiärdatum under 2018. Projektet drar igång i början av nästa år. Inva-Sam (Invandrarföreningarnas Samorganisation) och Tillsammans (nätverk för Helsingborgs studieförbund) kommer i samarbete med Idé A på Drottninghög att anordna olika evenemang, nätverksträffar och experimentella workshops.

De mångfacetterade aktiviteterna i projektet kommer att ha ett mervärde för samhället i integrations- och mångfaldsfrågor. Deltagarna får möjligheter att skapa sig en trygg identitet och en säker framtid oavsett deras bakgrund, uppväxtmiljö, tro och levnadsätt, säger Mohamed Hélaoui, ordförande för Inva-Sam.

Kajsa Giertz, chef för Helsingborgs stadsteater, välkomnar projektet:

East Side Stories är helt i linje med hur vi vill bredda Stadsteaterns verksamhet, bland annat genom att komma utanför teaterhuset, hitta nya samarbeten och andra publikgrupper. Jag är otroligt stolt och glad över att Kulturrådet valt ut projektet East Side Stories i den hårda konkurrensen. Det kommer betyda mycket för både teatern och Helsingborg i stort.

Läs mer på Kulturrådets webbplats

För mer information
Annika Kofoed, skådespelare och regissör, 070-247 70 26
Mohamed Hélaoui, ordförande Inva-Sam, 070-846 50 93

AKTUELLT

East Side Stories söker producent
Mer info i Jobbansökan

SOMMARENS AKTIVITETER MED EAST SIDE STORIES

EAST SIDE STORIES SOMMARENS AKTIVITETER v.30 har vi kostnadsfria workshops i
STREETDANCE 24/7-28/7
med dansaren Moa Söllgård. Årskurs 4 och uppåt
Innehåll: Du tränar streetdance i en vecka och medverkar sedan på HX
festivalen.
(HX- 3-5 augusti)
Plats: Gasverksgatan 17 (Mäster Palmsplats på Söder)
Tid: 11-12.30
Anmäl dig med ditt namn, telefon och mejladress till:
annika@eastsidestories.se
Har du frågor? Kontakta: Annika på 0702-477026
LÄR DIG GÖRA VIDEO TILL YOUTUBE 24/7-28/7
med Helsingborgs fristadskonstnär Abduljabbar Alsuhili
Årskurs 6 och uppåt
Innehåll: Under en vecka lär dig hur man arbetar med youtube, skapar
idéer och skriver ett manus. Du lär dig filma med mobilen med fokus på
youtube video (inomhus och utomus). Du lär dig redigera och ladda upp
videon och marknadsföra den på sociala medier.
Plats: Multiteket, Drottninghög centrum
Tid: 13-16
Anmäl dig med ditt namn, telefon och mejladress till:
annika@eastsidestories.se
Har du frågor? Kontakta: Annika på 0702-477026
Hemsida: eastsidestories.se
Kontakt: annika@eastsidestories.se

Eastside stories logga