EU Snack på Närlunda i Helsingborg

Detta var den sista träffen vi gjorde, vilket på sitt sätt var tråkigt. Antalet deltagare var få men informationen vi förmedlade var nyttig och bra och framförallt då vi hade medlemmar från vad som snart är en förening på plats. Dom kommer att sprida informationen vidare och ytterligare en gång så låter vi dominoeffekten ”göra en del av vårt jobb”.

Tack till er som kom och tack för ett trevligt samtal!

Besök hos Helsingborgs Moskéer (Akram)

Akram har varit och besökt två moskéer i Helsingborg — Ahel Al Sunnah och Bosniska Islamiska Församlingen. Både träffarna gick bra och totalt så mötte Akram över 100 personer. Samtalet handlade som vanligt om EU, om att rösta och hur man röstar samt var.

(arkivbilden är gammal och tagen från Ahel Al Sunnah moskéns Facebook sida)

Möte med Yazidiska Föreningen i Helsingborg (Akram)

Akram var och träffade den Yazidiska föreningen för att prata om EU och om att rösta. Lite folk, men stort intresse.

Ezidiyanska Föreningen i Helsingborg 2019, informationsträff inför EU-valet

Möte med Ezidiyan Föreningen i Helsingborg den 2:a maj

Dom fick ny lokal för ett tag sedan. Allt är inte perfekt än, men det blir bättre och bättre. Dom jobbar och sliter och tog sig ändå tid för att möta oss, för att prata om EU med oss — för att prata om kanske det viktigaste valet på många decennier — med oss.

Vi (Bjornen och Akram) vill tacka alla som var där för trevligt samtal och bra debatt. Förvisso bara män på plats, men bra i alla fall. På söndag kommer det mycket folk och då tänker vi vara där igen för att prata. Tack igen!

Jenny Tellström från EU-Direkt följde med ut på Helsingborgs turné för att informera olika föreningar om EU och valet den 26:e maj

Informationsturné i Helsingborg den 26:e April om EU Valet

Vi fick möjligheten att arbeta tillsammans alla tre och att på så vis täcka tre olika grupper på en och samma dag, inte illa alltså. Akram, Jag (Bjornen) och Jenny Tellström från HBG:s EU:s kontor besökte först Fredriksdal, sedan Dalhem och till sist Närlunda.

Dominoeffekten av den turnén kommer vi att märka av då många av dem vi pratade med fick ett helt nytt perspektiv, förståelse och kunskap om vad det är man kan påverka genom att rösta.

Stort tack till Jenny (vid tavlan på bilden) för att vi fick hänga med och stort tack till alla vi pratade med för att ni lyssnade. Tack!

Debattpanelen på Helsingborgs Stadsbibliotek om ett gemensamt EU försvar den 23:e April

Idag var Inva-Sam på Helsingborgs Stadsbibliotek och hade informationsbord under och efter debattpanelens diskussion om ett gemensamt EU försvar. Eventet arrangerades av Jenny Tellström på Helsingborgs Kontakt Center (EU kontoret).

Frågorna var intressanta och klimatet under debatten lugn och sansad. Både jag (Bjornen) och Jenny passade efteråt på att ställa våra egna frågor till dom medverkande. Min fråga handlade om den nya lagen om terrorpropaganda och hur lagen kan komma att påverka såväl svenska som utländska medier, bloggar, journalister osv.

Så här såg det ut.

Helt klart en trevlig kväll med massor av intressant information. Tack Jenny!

 

Nala på InvaSam Helsingborg. Invigning av Demokrati och Delaktighets nya roll-up.

Demokrati och Delaktighets nya Roll-Up!

Vi är alla supernöjda med slutresultatet men framförallt förvånade över hur stor den blev! Vår nya roll-up kommer att följa med oss på vår ”Demokrati och Delaktighet” turné (som gjorts möjlig tack vare Visionsfonden) genom Helsingborg då vi träffar föreningar och stadens övriga invånare. Tack till Citytryck för ert snabba jobb!

Träff med Nala och hennes vänner från den syriska gruppen den 18:e april på Inva-Sam.

Nala med vänner från Syrien hos Inva-Sam den 18:e April

Vi träffade Nala förra veckan och vi var redan då överens — vi måste ses igen! Vi bjöd på fika med kaffe och god Ramlösa och pratade om allt mellan himmel och jord — med ett givet fokus på EU och det kommande valet.

Jag (Bjornen) frågade gruppen om de visste hur många som är röstberättigade i Sverige. Det visste dom inte, men dom var nära! Jag plockade fram vår webbsida och berättade kort om hur man röstar, var man går för att rösta och hur viktigt det är att rösta.

Nu funderar dom på att starta en förening och där finns ju vi — InvaSam! Det fixar vi och nu är det arbetet igång. Tack till Nala med sällskap och tack för en trevlig pratstund. Ett gott gäng, helt klart 🙂

Språkcafé på InvaSam den 18:e April. Deltagarrekord med 19 stycken.

Språkcafé den 18:e April – REKORD för antal deltagare!

Idag slog vi rekord i antal deltagare! Hela 19 stycken kom till Inva-Sam för att vara delaktiga i vårt program där EU (ja, EU är på tapeten ofta numera och EU är en viktig fråga) åter igen var en del av samtalet. Vi tittade på en kort video från SVT-play om EU.

Akram kom efter filmen och översatte vissa delar till arabiska, vilket uppskattades. Det är viktigt att alla deltagare både pratar så mycket svenska dom bara kan men också att de förstår budskapet. Tack Akram!

Stadsdelsmammorna på Närlunda Helsingborg den 16:e April. Demokrati och Delaktighet informerar om EU-valet.

Infoträff med Stadsdelsmammorna 2.0 på Närlunda

Stadsdelsmammorna (2.0) är, utan överdrift, en fantastisk organisation som hjälper dem som kommit till Sverige från ett land utanför EU. Dom är utbildade i hur det svenska samhället fungerar, talar olika språk och dom finns där för att stötta och lyssna. Givetvis så har dom tystnadsplikt. Dom finns till samhällets förfogande tisdagar, torsdagar och fredagar.

Den 16:e april så träffade vi dom på Närlunda. Akram agerade tolk och jag pratade om EU, att rösta och vad demokrati och delaktighet betyder och hur det påverkar. Det var, utan tvekan, en härlig grupp.

Någonstans i sin helhet så nådde vi ut till ett tiotal personer och dessa tio kommer att prata med sina familjer, vänner och bekanta. Det blir, med förhoppning, en dominoeffekt och..

Demokrati och Delaktighet säger tack till Stadsdelsmammorna för allt dom gör, för att vi kunde och fick komma dit men framförallt så säger vi tack för att ni lyssnade och ställde frågor.